robinson-crusoe-man-friday

Робинзон и Петко

Данијел Дефо је написао авантуристички роман ,,Робинзон Крусо“ још у 18.веку,а још увек је радо читан. Радња романа се одвија на пустом острву, а главни ликови су Робинзон Крусо и његов пријатељ Петко.

Робинзон Крусо је био дечак који је волео да се супротставља, жељан нових сазнања, интелигентан и сналажив. Свој пркос га је одвео до пустог острва, на ком би вероватно живео сам да није спасио једног острвског човека од сигурне смрти, коме је дао име Петко. Робинзон је мало поштовао људе које је волео, и једино се плашио Бога. У свом  животу на острву имао је многа искушења, и окршаје,  како са другима, тако и сам са собом. Волео је свог пријатеља Петка, и научио га је многим стварима.

Као други главни лик у роману појављује се Петко, становник острва који је у свом племену и избегао смрт од људождера, захваљујући Робинзону. Иако се Робинзон  у почетку плашио свог пријатеља Петка, тај страх је сваким даном бивао све мањи. Петко је обављао свакодневне послове са Робинзоном. Био је добар у раду са дрветом, па је тако помагао Робинзону да направе чамац. Петко је несебично волео Робинзона, за разлику од њега који је волео само свог оца.Петко је био интелигентан, знатижељан и вредах. Увек је радо учио све шта му је Робинзон показивао.

Петко је вештији од Робинзона. Робинзон потиче из цивилизованог света, а Петко из острваског племена. Један од другог су научили много. Волели су један другог.

Писац са својим ликовима поручује да упорност и жеља увек проналазе пут до решења и победе.Вера у бољи  живот одржава човека у свим данима очаја и осугурава пут ка бољој будућности.

Александра Пекић V/2

ОШ „Доситеј Обрадовић“, Ћићевац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>