Нушић и проблеми данашњице

     Грађанство треба да зна да држава не трпи грађане који зановетају у овако одсудним тренуцима! Ово је узвикнуо капетан Јеротије у Нушићевој Србији. Колико је данас другачије?

     Капетану стиже миришљаво Ђокино писмо намењено његовој ћерки Марици. Он зна да је писмо за њу, а не за њега, али га ипак отвара и чита. Воли туђа писма више од сутлијаша са циметом, без обзира што је због те своје страсти и посао губио. Моја мајка не чита моја писма, пошто их ни не добијам, али, воли да завири у мој фејсбук профил. Ипак, не иде толико далеко да ми бира симпатије, као што је капетан изабрао Милици Вићу за мужа, али, воли да добаци ко је симпатичан, а ко није.

    Жика каже да кад си грађанин нема шта да мислиш! И данас, ако мислиш само умножаваш муку. Ако те нервира што људи немају посла, а образовани су и паметни, или немају пара да купе хлеб, а убијају се радећи све и свашта, онда се ти налазиш у погрешној земљи. Овде код нас, иако ти тако не делује, наша просечна плата се сваким даном повећава и сви боље живимо. Тако кажу на телевизији, ко сам ја да им не верујем?

     Вића саслушава Ђоку, апотекарског помоћника, а мења му занимање зато што није довољно звучно да буде нихилиста и непријатељ државе. Записују и да је све признао, а он не зна ни за шта га окривљују. И данас се то ради, само мало другачије. Прогласе те неверником у новинама, а ти за то немаш појма. Чак се дешава и кућу да купиш, сина или ћерку да добијеш, а да те нико не обавести.

Капетан је средио човеку хипотеку на туђе имање, Вића подметнуо лажни тестамент, а Жика се никако трезан не појављује на посао. Е, ово нам је баш слика данашње Србије! Уђите у било коју зграду Општине и наћи ћете по један овакав примерак. Уз то, гратис добијате и функционера са лажном дипломом.

     Тад је морало све да се призна, и оно што се не признаје! Све за унапређење. Данас, унапређење не иде уз признање, већ уз чланску карту партије на власти. Алекса Жуњић, срески шпијун, откад има на визитќарти своје занимање, људи му сами долазе и туже се. Данас вам не треба визитќарта. Довољно је да сте мало љубопитљиви, сви ће вам преносити туђе муке и пропусте да би себи стекли какву корист.

     И на крају, уместо да министар реши и ваш и Јеротијев проблем лепом речју и саветом, до њега нећете ни доћи. Добар чиновник ни у оној, ни у овој Србији никад није слободан за разговор са грађанством, ако нисте понели штогод за подмазивање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ми добијамо само петице