У свету постоји једно царство…

Негде далеко, даље од свих царстава, постојало је царство за које нико није знао. То је било мало, али посебно царство јер је у њему почињала дуга. Људи који су живели ту били су јако дружељубиви. Они нису знали шта је то туга и љубомора. Никад се нису свађали, а на њиховим лицима је увек био осмех. Веровали су да их је дуга створила и да им она доноси срећу.

На месту где је она почињала налазила се посуда са златним дукатима и драгуљима. На њој је писало да ако неко узме дукат из посуде, његово царство постаће уклето. Нико се није усудио да приђе посуди јер су сви знали да би се нешто страшно десило. Једног дана људи су доносили дарове и стављали их испред дуге. Један мали дечак се одушевио дукатима из посуде, па је непримећен узео један. У том тренутку, дуга је нестала, а небо се наоблачило. Велики талас потопио је царство и све људе у њему, осим малог дечака. Дечак се ухватио за грану и почео да плива. Док је киша лагано падала, он је по први пут у животу осетио тугу. Вода и небо су га тако прогањали и он се од слабости онесвестио. Када се пробудио, био је у некој непознатој земљи. Један човек који је писао бајке га је примио у свој дом. Дечак му је испричао о свом царству и како је доспео код њега, а писац је све то записао. Дечак је тако научио да похлепа доноси само зло, а бајка је то пренела и на друге генерације.

Јулија Вељковић, Ћићевац, 5. разред

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>